Monday, March 4, 2013

Taivaanvartijat


Hannu Väisänen: Taivaanvartijat, Otava 2013


Tunnustan kuuluvani Hannu Väisäsen kirjallisen tyylin vannoutuneisiin faneihin. Odotukseni olivatkin korkealla kun sain käsiini neljännen osan Anteron esteettisiä seikkailuja. En pettynyt. Pikemminkin tulin taas hurmatuksi suorilta jaloilta...

Taivaanvartijoissa Antero kamppailee synnyinkaupunkinsa Oulun ja Helsingin Kontulan seurakuntien moraalinvartijoiden kanssa joutuessaan puolustamaan omaa taiteellista ilmaisuaan. Tragikomiikkaa lähentelevien alttarimaalausprosessien myötä Antero ymmärtää oman sävellajinsa: hänen syntymälahjansa on nähdä kauneutta, pyhyyttä ja merkitystä arkisissa tapahtumissa ja yksityiskohdissa.

Väisäsen teksti on täsmällistä mutta runsasta. Se vilisee hurmaavia sanoja ja sanontoja. Kieli on yhtä yksityiskohtia syleilevää kuin Antero itsekin. Vai mitä sanotte tästä: “(...) ihaillessani oikuttelevassa tuulessa lepattavien välikausitakkien poimuja (...)” 
Huomasin lukiessani tekeväni listaa sanoista, joita haluan omaksua aktiiviseen kielenkäyttööni: ‘eloisa’, ‘piinallinen’, ‘hullunkurinen’, ‘tykönään’, ‘kylkimyyry’, ‘etappi’,’hyötäminen’, ‘putto ja teriö’... Vain muutamia mainitakseni. Väisäsen käyttämissä sanoissa on samaa glamouria ja laadukkuuden tuntua kuin isoäidiltä perityssä mittatilausiltapuvussa. Värien kuvailijana kirjallisin keinoin Hannu Väisänen on mestari. Minulle ulkomailla asuvana suomalaisena Hannu Väisäsen kieli on kuin rekkalastillinen ruisleipää, salmiakkia ja puolukoita kotiovelle toimitettuna. Ylenpalttinen annos ihanaa suomenkieltä, jota haluaa nautiskella.

Omaelämäkerrallisen romaanisarjan kaikissa teoksissa (Vanikan palat 2004, Toiset kengät 2007, Kuperat ja koverat 2010, Taivaanvartijat 2013) olen pitänyt niiden positiivisesta yleisvireestä. Vaikeatkin kokemukset ja varsinaiset vääryydet kuvataan ilman katkeruuden häivää. Itseironinen huumori ja hyväksyntä värittävät näitä viisaita kirjoja.
Anteron tarina ei ole tilitys vaan kokonaistaideteos.


Liisa Aholainen

p.s. Ylen aamutelevision Aamun kirjassa haastateltiin Hannu Väisästä 14.2.
ohjelman voi katsoa Yle Areenassa: http://areena.yle.fi/tv/1832147

No comments:

Post a Comment